annmariandersen.com
   

Siste nytt »

 

Det nye albumet

"Hosianna!"

er i salg nå!

Biografi »

 

 

 

Ann-Mari Andersen er født og oppvokst i Kautokeino i Finnmark. Hennes store lidenskap i livet er musikk av alle slag. Ann-Mari Andersen var 9 år da hun begynte å spille gitar, og hun startet også etter hvert å klimpre på tangenter, men det er likevel gitaren som forble hovedinstrumentet. I dag opptrer hun like gjerne alene med gitaren sin som med fullt band.


Ann-Mari Andersen har vært gjennom mange musikkstiler og –sjangre i løpet av karrieren sin så langt. I ungdomsårene var hun engasjert i alt fra barnekor og ungdomskor til gospelkor og rockeband, men etter hvert er hun blitt en av de mest fremgangsrike samiske artistene som fins. Ann-Mari Andersen spiller en blanding av moderne pop kombinert med ethno og world, og hun synger både på samisk og engelsk. En unik kombinasjon, ville nok mange si.


I 1993 deltok Ann-Mari Andersen i Sámi Grand Prix i Kautokeino med sangen ”Ráhkisvuohta seamma lea”, og vant. Seieren ga henne motivasjon til å jobbe videre med musikk. I år 2000 var Ann-Mari Andersen engasjert en periode ved vårt samiske nasjonalteater, Beaivváš Sámi Teáhter, hvor det ble satt opp en musikalsk kabaret med den kjente regissøren Nils Gaup som veiviser. Med kabareten fulgte det opptredener og turnè både i Norge og Finland.


Ann-Mari Andersen ble for alvor kjent i 2008 da hun deltok i Norsk Melodi Grand Prix med sangen Ándagassii, som betyr tilgivelse. Hun vant delfinalen i Stavanger, og inntok dermed finalen på Oslo Spektrum som den første samiske artisten på 27 år. Hun var som en frisk pust fra vidda som entret vår alles kjære folkescene med sin historiske opptreden, og mange hadde nok ønsket at hun skulle vinne hele konkurransen. Selv om så ikke skjedde, vant hun likevel mange hjerter ute i de tusen hjem.


Ann-Mari Andersen har tidligere utgitt to album; "Ija hearva" (2003), produsert av Svein Schultz, som blant annet fikk terningkast 5 i Dagbladet, og "Ándagassi"i (2009), produsert av Stein Austrud. Den sistnevnte inneholder både tittellåta Ándagassii, og sangen Du lahka som klatret helt opp på 2. plass på Norsktoppen sommeren 2007, i tillegg til mange andre sterke låter.

 

Nå er Ann-Mari Andersen aktuell med salmeplata "Hosianna!", også den produsert av Stein Austrud. Les mer om det nye albumet her.    

Kort info»

 

Ann-Mari Andersen,

artist og musiker,

fra Kautokeino.

 

Tre CD-utgivelser:

- Ija hearva (2003)

- Ándagassii (2009)

- Hosianna! (2011)

 

Og dessuten:

- Juovlaráfi (EP, 2005)

- Du lahka (singel, 2007)

 

Utgis av plateselskapet Guldal REC.

annmariandersen.com © 2011 • Privacy Policy • Terms Of Use